Voorlichtingsbijeenkomsten

Artikelindex


Het waarom van veilig vrijen ligt voor de hand. Ongewenste zwangerschappen en kans op hiv-besmetting, dat wil je niet, noch voor de leerlingen zelf noch als project. Als meisjes zwanger worden, moeten ze van school af en hiv-besmetting is ook anno nu een reëel gevaar. Hoe hebben we het aangepakt?

veiligvrijen01

Gratis voorlichtingsmateriaal samen bespreken
Vanaf het begin van KSSP hebben we onze leerlingen voorgelicht. Daarvoor gebruikten we onder andere voorlichtingsmateriaal van de Straight Talk Foundation. Deze organisatie publiceert verschillende jongerentijdschriften, onder andere de Young Talk (voor basisschoolleerlingen) en Straight Talk (voor leerlingen in het voortgezet onderwijs). Ze brengen op een openhartige en toegankelijke manier de gevaren van hiv-besmetting, de nadelen van kindhuwelijken en vroege zwangerschappen aan de orde. De tijdschriften worden gratis op scholen uitgedeeld. Ook de KSSP-leerlingen kregen ieder een tijdschrift. Katooro en Dorothy (onze supervisors) organiseerden vervolgens bijeenkomsten om de onderwerpen samen met de leerlingen te bespreken.

veiligvrijen02
Gratis voorlichtingsmateriaal voor KSSP-leerlingen

veiligvrijen03
Ter aanvulling organiseerden Katooro en Dorothy ook voorlichtingsbijeenkomsten op school

Toch had deze aanpak niet het gewenste effect, een paar van onze meisjes werden zwanger en moesten tijdelijk van school af. Daarover met de leerlingen gepraat bleek dat de voorlichting niet aansloot bij de praktijk. Condooms zijn in op het platteland nauwelijks beschikbaar. En de gang naar een dokter of lokale gezondheidskliniek ligt niet voor de hand, zeker niet voor meisjes. Ook de kosten zijn een probleem.

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda.