Aids en de jeugd van Oeganda

saynoposterOp deze poster worden jonge mensen gewaarschuwd dat seks op jonge leeftijd (early sex) je toekomst in gevaar kan brengen.
Ofschoon de ABC-campagne zich op alle mensen in de samenleving richt, wordt er speciale aandacht aan de jeugd besteed. Die is immers nog hiv/aids-vrij; goede voorlichting kan besmetting voorkomen en er voor zorgen dat er een nieuwe generatie van gezonde mensen opgroeit.

In Open House -het informatiecentrum van het Kibale Tree Planting project- wordt vrijmoedig over aids gesproken. Het project werkt met veel jonge mensen, de grootste risicogroep. En ze nemen de informatie mee naar huis. Sommige jongeren laten zich op hiv/aids testen en gaan een monogame relatie aan. We stellen -discreet- condooms beschikbaar.

Aidswezen
Naar schatting van de Verenigde Naties wonen er op dit moment meer dan een miljoen mensen in Oeganda die met hiv/aids zijn besmet. Sinds 1982, toen het eerste geval van hiv/aids werd ontdekt in Oeganda, zijn veel mensen in de leeftijd van 18-40 overleden. Dit betekent dat het land het zonder hun werkkracht en vitaliteit moet doen. En er is nog een ander groot probleem: ze hebben tot nu toe meer dan een miljoen wezen nagelaten. Normaliter worden kinderen van wie de ouders overlijden opgevangen door hun familie of bevriende buren. Maar de grenzen aan het opnamevermogen is veelal bereikt. Arme gezinnen hebben de handen al vol aan hun eigen kroost, laat staan dat ze nog extra kinderen kunnen opvangen.

kahundegraceIn Oeganda zijn kinderen een soort verzekering voor de oude dag. Als je oud wordt, zijn je kinderen er om voor je te zorgen. Door het wegvallen van een generatie mensen, is deze verzekering op de helling komen te staan. Grootouders die de zorg hebben over acht tot tien kleinkinderen zijn geen uitzondering.

Ook een aantal KSSP-kinderen wordt door hun grootouders of grootmoeder opgevangen. Alhoewel we de kinderen niet expliciet vragen of hun ouders aan aids zijn overleden, is het wel aannemelijk.


Voormalig KSSP-leerlinge Kahunde Grace met haar grootmoeder

 
Het Kibale Student Support Programma onderschrijft de ABC-methode voor haar leerlingen. De leerlingen krijgen onder andere de jeugdbladen Young Talk en Straight Talk van de Straight Talk Foundation.

straighttalk
De jeugdbladen Young Talk (voor de basisschool) en Straight Talk (voor het voortgezet onderwijs) worden aan de KSSP-leerlingen ter beschikking gesteld en gebruikt als lesmateriaal tijdens de bijeenkomsten met leerlingen. Ze onderschrijven de ABC-methode. Voor de basisschoolleerlingen ligt het accent op voorlichting over de seksuele ontwikkeling van het lichaam. Kinderen wordt geadviseerd voorlopig niet aan seks te beginnen.

 

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda.