Veilig vrijen
In Oeganda wordt tegenwoordig onthouding gepredikt. Inderdaad de meest veilige manier om niet zwanger te worden of een ziekte op te lopen. Maar -blijkt- ook een onhoudbare stelling voor de meeste jongeren. Wij vertellen u wat de gevolgen zijn en hoe KSSP haar leerlingen heeft voorgelicht.
Spreuk op de muur van de Kasiisi Basisschool
Veilig vrijen
Veilig vrijen, hoe doe je dat? Dat hebben we bij de KSSP-leerlingen sinds 2012 structureel aangekaart door middel van jaarlijkse bijeenkomsten 'Seksuele voorlichting en hiv-preventie'. De twee belangrijkste redenen: het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en het voorkomen van besmetting door het hiv-virus.
Zwangerschappen
Meisjes die een baby verwachten, moeten van school af. Ze zijn een slecht voorbeeld voor de andere leerlingen. Maar jongens die vader worden, kunnen hun schoolopleiding voortzetten. Voor schoolmeisjes betekent een zwangerschap vaak het einde van hun schoolopleiding.
Spreuk op de muur van de Kasiisi Basisschool
Natuurlijk gebeurde het dat ook een paar KSSP-meisjes zwanger werden… Als KSSP waren wij in de positie om een goed woordje voor hen te doen; bij de moeder of andere verzorgster, de familie en de schoolleiding. Zodoende konden ze na de bevalling -en met een oppas voor de baby- weer naar school. Ze maakten hun opleiding helemaal af. Maar het is natuurlijk veel beter om ongeplande zwangerschappen te voorkomen!
Hiv-preventie
Hiv-besmetting is in Oeganda nog steeds een reel gevaar. Na een daling van het aantal besmettingen in de jaren 2012/2013, neemt het aantal weer toe. In 2013 meldde de Kabarole District Secretaris voor Gezondheid en Educatie Joshua Kagaba dat 30% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs het virus onder de leden hebben. Dus zaak om onze leerlingen te blijven waarschuwen!