Kibale Nieuwsbrief 27

kb27 introductie
kb23 introductie

Op 4 november 2022 vierde Kababiito Bridget haar afsluitingsfeest. Ze heeft met goed resultaat haar studie Bachelorof Arts/Educatie afgerond. Een mooi slotakkoord voor KSSP: Bridget is de laatste door het project gesponsorde studente.

En verder: in de Kibale Nieuwsbrief van december 2021 hebben we de KSSP-carrière van Dorothy Mbabaazi (KSSP-assistente) belicht. In deze nieuwsbrief vertellen we meer over een bijzonder mens, de supervisor van KSSP, Katooro Patrick. Zonder Dorothy en Katooro had KSSP niet zo wel gevaren!

 

kb27 introductie

Katooro, de leerling
“He is a very responsible boy”, zo introduceerde Grace Kagooro een leerling van haar. Het is Katooro Patrick, een van de vele buurtkinderen die zaterdag naar het educatiecentrum Kibale Open House komen. Grace hoopt dat Katooro kan worden opgenomen in het sponsorprogramma van KSSP. Zijn vader is overleden en zijn moeder heeft geen geld voor onderwijs. Met de aanbeveling van Grace komt hij zeker in aanmerking. Ook zijn broertje Musinguzi David wordt in het programma opgenomen. Het is 1988. Ze behoren tot de eerste lichting gesponsorde leerlingen en wel door Rotary Club Steenwijk-Brederwiede.


1988: Katooro zit in P5 van Kiko Basisschool. De school heeft in samenwerking met het Kibale Tree Planting Project, een boomkwekerijtje (tree nursary), opgezet. Katooro staat in het midden, met witte schoen en lange witte sokken.


Kibale Open House, het educatiecentrum en hart van het Kibale Tree Planting Project, rond 1990: Katooro –zonder hoofdtooi- doet wel mee aan al de creatieve activiteiten, maar zijn echte interesse ligt bij lesgeven. Op de foto rechts legt hij –als leerkracht in dop- het waarom en hoe van boompjes kweken uit. Hij is dan ca. 14 jaar en zit in Secondary School (voortgezet onderwijs, onderbouw) van het voortgezet onderwijs.


Ca. 1992. De familie van Marij is op bezoek. Ze ontmoeten de KSSP-leerlingen in het educatiecentrum Kibale Open House. De leerlingen brengen onder andere het Oegandese volkslied ten gehore. En het kan niet missen: een KSSP-sympathisant heeft oer-Hollandse T-shirts gedoneerd. Rechts staat Grace Kagooro. Zij neemt, na het vertrek van Marij in 1993, de leiding van KSSP over.

Op de foto van links naar rechts: Kyaligonza Christopher, Katooro Patrick, achter hem Wilberforce, Mwanguya Charles, Yacintha Kisembo, Kansiime Sophina, Dorothy Mbabaazi, Musinguzi David, Katusabe Swaibu en Muzungu Ronald.


Katooro, de leerkracht
In de lijn der verwachting kiest Katooro na het voortgezet onderwijs voor een tweejarige lerarenopleiding aan het Canon Teacher Training College. In 1998 slaagt hij met goede cijfers, het begin van een mooie onderwijscarrière. Zijn sponsoring door de Rotary is daarmee beëindigd.2010: Katooro volgt een door KSSP gesponsorde upgradingcursus aan de universiteit Mountains of the Moon in Fort Portal. Hij is dan ook bevoegd om les te geven aan de eindexamen klas P7 van de basisschool. Op de foto rechts zwoegen zijn leerlingen op het PLE - Primary Leavers Examination.

Katooro, KSSP-supervisor
In 2002 vragen we aan Katooro of hij de supervisie van KSSP van Grace Kagooro wil overnemen. Zij heeft het erg druk met familiebeslommeringen en wil ook graag van de financiële verantwoordelijkheid af. Aan Dorothy vragen we of zij Katooro wil assisteren. Vanaf die tijd zijn twee ex-KSSP-leerlingen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van KSSP in Oeganda. De cirkel is rond.


Links 2002: Katooro en Dorothy, met twee KSSP-meisjes, Elisabeth Karungi en Kemigisa Beatrice.
Rechts: 2012: Groepsfoto van de leerlingen tijdens één van de bijeenkomsten 'Seksuele Voorlichting en HIV-preventie'.
Katooro zit op z’n hurken rechts vooraan. Hij is samen met Dorothy (rechtsboven) verantwoordelijk voor de organisatie van de bijeenkomst.


Het takenpakket van de supervisor is niet mis. Er gaat veel werk in de begeleiding van de leerlingen zitten. Daarbij gaat niet alleen om geld en schoolprestaties, maar ook om de controle op thuissituatie en veiligheid, gezondheid en voorlichting. Samen met Dorothy zet Katooro zich daar jarenlang voor in, naast zijn baan als leerkracht. Hij is ook verantwoordelijk voor de financiën van het project. Dat doet hij nauwgezet. Als ‘tegenprestatie’ krijgt hij een onkostenvergoeding en sponsort KSSP de schoolopleiding van zijn zoon Nicholas. Een privésponsor met KSSP-connecties helpt hem met de financiering van een nieuw, bakstenen huis.


In dit huis maakt hij ook plaats voor een ICT-kantoortje (solar-inrichting gesponsord door Kwatanisa en laptops van B&C Int.) waar de leerlingen, schoolvrienden en buurtgenoten dankbaar gebruik van maken. Ze zijn in het weekend welkom bij hem thuis om te oefenen. Katooro organiseert ook PC-lesdagen voor de leerlingen. Die worden door KSSP gefinancierd.


Katooro onderhoudt ook de contacten die KSSP nog steeds heeft met een aantal oud-leerlingen. Hier spreekt hij de staf van de Kanyawara Nursary toe tijdens een officiële gelegenheid in november 2022. Deze kleuterschool is opgericht door Akugizibwe Irene, één van onze oud-leerlingen. Ze zit rechts vooraan op de stoel.

Katooro thuis en gastheer
Door de jaren heen hebben we een aantal projectbezoeken gebracht. Die staan niet alleen in het teken van zakelijke zaken. Minstens zo belangrijk zijn de persoonlijke contacten. Het weerzien met Katooro en Dorothy, de bijeenkomsten met leerlingen, de school- en huisbezoeken. We leren veel van elkaar en hebben er plezier in. En terug in Nederland, houdt Katooro ons via foto’s, brieven en later ook email en Whatsapp op de hoogte van het reilen en zeilen van KSSP en het leven in Oeganda.


Katooro is getrouwd met Evarine. Ze krijgen drie kinderen, twee jongens en een meisje. Tot hun grote verdriet overlijdt het meisje op éénjarige leeftijd.
Rechts: De twee zoontjes Nicholas en Lucky in 2014. Kleine kinderen worden groot: in februari 2023 gaat Nicholas naar het voortgezet onderwijs, bovenbouw (Senior Secondary School, klas 5). Lucky gaat dan naar de vierde klas van het voortgezet onderwijs (Secondary School, klas 4).Bijzondere en mooie momenten tijdens het projectbezoek in 2017 bij Katooro en Evarine thuis. Links, een ICT-bijeenkomst, waarbij vrijwilliger Pierre een groepje leerlingen laat zien hoe met de kwetsbare PC’s om te gaan. Midden, Katooro helpt Pierre met het planten van een Bottle Brush boompje (KSSP komt niet voor niets voort uit het Kibale Tree Planting Project!). Zoontje Lucky kijkt toe.
Rechts: Katooro geeft samen met zijn zoon Nicholas een demonstratie ‘Brickmaking’.Met grote dank aan Katooro, voor alles wat hij voor het project betekende en zal blijven betekenen. Als leerkracht en vriend! Namens de familie Steenbeek, het KSSP-bestuur en de leerlingen.

De foto is genomen in 2017 op het feest van het dertigjarige bestaan van de Ruwenzori View Guesthouse in Fort Portal. Onze fijne plek van samenkomst door de jaren heen.


kb27 introductie

In 2023 is het project dan echt afgesloten. Vanaf het begin in 1988 hebben we ruim 60 leerlingen door het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (onderbouw) en een beroepsopleiding geloodst.

Kababiito Bridget is de enige die ook een universitaire opleiding heeft gedaan. Dat lag voornamelijk aan haar goede schoolprestaties, ook in voortgezet onderwijs, bovenbouw (Senior Secondary School).


Bridgets sponsoring begint in 2012 in de eerste klas van het voortgezet onderwijs, onderbouw......en eindigt in november 2022 als ze afstudeert aan de Universiteit Mountains of the Moon in Fort Portal.
Gefeliciteerd Bridget, we zijn trots op je!


Tot slot van deze nieuwsbrief: met grote dank ook aan u, sponsoren en sympathisanten, voor alles wat u met uw steun mogelijk maakte!
Namens de familie Steenbeek, het KSSP-bestuur, Dorothy en Katooro en de leerlingen in Oeganda.

In 2023 brengen we nog één nieuwsbrief uit met daarin een projectoverzicht door de jaren heen.
Onze website blijft nog een paar maanden in de lucht.

kb22 afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kb22 kssp
 

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi