Kibale Nieuwsbrief 26

kb26 nieuwsbrief
kb23 introductie
Introductie 
Onze laatste Kibale Nieuwsbrief dateert alweer van een jaar geleden. De introductietekst van die nieuwsbrief kan zo weer gebruikt worden…..

We zitten weer in een lockdown, alle feestelijkheden in december weer mondjesmaat en weer op gepast afstand van elkaar. Katooro, onze KSSP-supervisor en leerkracht, heeft al bijna een jaar geen les meer gegeven op school. Het nieuwe schooljaar begint in januari en de hoop is dat de leerlingen dan weer naar school kunnen. 2022 wordt ook het laatste jaar van KSSP. Hierover meer verderop in deze nieuwsbrief.


kb26 In Memoriam

We hebben ook een verdrietig bericht: ons bestuurslid Hélène van der Sijp is op 4 december totaal onverwacht overleden. 

Onwezenlijk, oneerlijk, niet te begrijpen, zo omschrijft Harry de Ridder, haar echtgenoot, zijn verlies in de rouwkaart. En zo voelt het voor iedereen die Hélène heeft gekend en met haar heeft samengewerkt. We zullen haar missen en wensen Harry heel veel moed en sterkte.

Hélène was ook nauw betrokken bij Amnesty, op lokaal en nationaal niveau. Op lokaal niveau initieerde ze de Vrouwenrechtengroep van Amnesty Nijmegen. Op nationaal niveau is zij negen jaar actief geweest binnen de Ledenraad van Amnesty Nederland. Een memoriam vindt u onder deze link.

 


kb26 slotfase

We schrijven 1988. Marijne Landman, het nichtje van onze KSSPvoorzitter Marij Steenbeek, komt in het kader van haar studie een maand naar Kanyawara aan de rand van het Kibale Bos, toentertijd de thuisbasis van het Kibale Tree Planting Project en van coördinator Marij.

Het educatiecentrum ‘Kibale open House’, het hart van het project, is in full swing. Tientallen kinderen komen elke zaterdag naar het centrum, van heinde en verre, lopend. Ze doen mee aan een creatief educatieprogramma over het reilen en zeilen van het Kibale Bos en de dieren die daar leven.

Plezier in ‘Kibale Open House’, het educatiecentrum van het Kibale Tree Planting Project.
Door middel van tekenen, boetseren en toneelstukjes leren over dierengedrag en het nut van bomen.


Dan slaat de HIV-pandemie toe, veel kinderen die naar ‘Open House’ komen, verliezen hun ouders. In de meeste gevallen worden ze opgevangen door de grootouders, ooms en tantes. Maar geld voor een schoolopleiding ontbreekt. Marijne en Marij zien het gebeuren en besluiten in Nederland sponsoren te zoeken die een leerling financieel willen ondersteunen; het Kibale Student Support Programme is geboren. Zie ook Het begin van KSSP - Kibale Students.

Door de jaren heen heeft KSSP dankzij onze sponsoren 64 kinderen financieel ondersteund. Het aantal lijkt niet groot, maar we hebben vooral veel aandacht besteed aan de begeleiding van de kinderen. Ze waren jaren onze zorg: vanaf de basisschool, het voortgezet onderwijs en dan vaak nog een beroepsopleiding. Die leerlijn is effectief gebleken: veel van onze leerlingen hebben dankzij hun opleiding richting kunnen geven aan hun leven.

KSSP was het eerste sponsorproject in de omgeving van het Kibale Bos. Door de jaren heen zijn er diverse projecten bijgekomen. En dat is goed, want er is nog steeds behoefte aan ondersteuning van onderwijs. Toch heeft het bestuur besloten KSSP af te ronden. We hebben nog één leerling in het programma, Kababiito Bridget. Haar studie heeft door Covid-regels vertraging opgelopen, maar we verwachten dat ze in 2022 afstudeert. Het geld dat daarna nog in de KSSP-kas zit, gaat naar onderwijs voor andere kansarme kinderen in Oeganda. Hoe precies moeten we nog bespreken. Het resultaat kunt u lezen in onze laatste Nieuwsbrief, die naar verwachting in het voorjaar van 2022 uitkomt.

kb26 dorothyDat we met een tevreden gevoel kunnen terugkijken op de resultaten van KSSP is voor een belangrijk deel te danken aan de supervisie in Oeganda.

We hebben het getroffen met Katooro Patrick en zijn assistente Dorothy Mbabaazi! Ze zijn allebei door KSSP gesponsord. Ze namen rond 2011 de dagelijkse leiding van KSSP over. Dorothy (hier op de foto met Marijne Fong-Landman in 2014) is verantwoordelijk voor de begeleiding van de meisjes in het KSSP-programma.

Links: Poseren voor ‘Kibale Open House’ met een kerstkalender (1989). Dorothy zit vooraan, derde van rechts.
Rechts: Voor de klas (2007)


Dorothy Mbabaazi wordt van 1989-1996 door Rotary Clubs Coevorden en Rotary Club Brederwiede gesponsord. Na het voortgezet onderwijs onderbouw, haalt ze in 1996 haar onderwijsbevoegdheid. Sindsdien geeft ze les, eerst op Ruteete Primary School en tegenwoordig op Kasiisi Primary School.

Dorothy is verantwoordelijk voor de begeleiding van de meisjes in het programma. Onder andere bekijkt ze of de thuissituatie –vaak bij familie- veilig is. Ook kunnen de meisjes bij haar terecht voor ‘meisjesvragen’.

Links: Op bezoek bij een van onze leerlingen, Kajumba Jackline (2014)
Rechts: Tijdens projectbezoeken organiseren Katooro en Dorothy bijeenkomsten met de leerlingen. Bij deze gelegenheid in 2017 krijgen de leerlingen een ‘graduation pet’.
KSSP heeft met donaties van onder andere Kwataniza twee ICT-kantoortjes ingericht. Daar kunnen de leerlingen de basis van computergebruik leren. Een van de kantoortjes is bij Dorothy thuis. De foto links met de ‘ICT-klas’ voor het huis van Dorothy is genomen in 2017. Rechts op de foto staat Lucky Ivan, haar oudste zoon. Hij is gesponsord door KSSP als een ‘tegenprestatie’ voor Dorothy’s inspanningen voor KSSP.  

Seksuele voorlichting
In Oeganda zijn tienerzwangerschappen een groot probleem. De meisjes moeten hun schoolopleiding afbreken. De vaders worden vaak niet verantwoording geroepen. KSSP heeft daarom jaarlijkse voorlichtingsdagen georganiseerd. Voor de KSSP-jongeren, maar ook voor hun vrienden en schoolkameraden.

Dorothy en Katooro selecteerden de deelnemers en waren verantwoordelijk voor de algemene organisatie. Ineke Jongerius stelde haar Ruwenzori View Guesthouse ter beschikking. Op de foto hierboven (rechts) vat Dorothy het geleerde van de dag samen. 

De voorlichtingsbijeenkomsten hadden een praktisch component, onder begeleiding van Dorothy brachten de meisjes een bezoek aan de Family Planning Kliniek in Fort Portal. Hier konden de meisjes in meer detail het gebruik en de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen bespreken. Overigens, de jongens waren ook welkom. Maar zij kozen er meestal voor om met Katooro naar de lokale gezondheidskliniek te gaan in de buurt van Kanyawara.

Links: Pieter Landman leert Dorothy de beginselen van het PC-gebruik. Ook volgt ze een ICT-cursus in Fort Portal.
Rechts: De bijeenkomsten werden bezocht door leerlingen van 12-25 jaar. Hier –na gedane zaken- relaxen en poseren in de tuin van het Ruwenzori View Guesthouse.


Door de jaren heen hebben we diverse projectbezoeken gebracht. Samen met Dorothy en Katooro bespraken we de gang van zaken, problemen en hoe die op te lossen. We gingen samen op stap, op de boda boda, en per ‘luxe hire’, naar scholen, op huisbezoeken bij de leerlingen, naar instellingen, projectboodschappen doen, enz. enz. En we waren altijd welkom bij haar thuis. Daar kregen we heerlijke Oegandese maaltijden voorgeschoteld. Ferinda na Uburu, rijst en Matooke en –zie foto rechtsonder– we kregen een prachtige jackfruit (Yakobo) aangeboden.

Wij bedanken Dorothy heel hartelijk voor alles wat ze voor KSSSP heeft gedaan en nog doet. In de volgende Nieuwsbrief zetten we de schijnwerpers op Katooro.

WIJ BEDANKEN ONZE SPONSOREN EN SYMPATHISANTEN VOOR HUN STEUN AAN KSSP EN WENSEN IEDEREEN EEN GEZOND EN TEVREDEN 2022.kb22 afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kb22 kssp
 

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi