Kibale Nieuwsbrief 25

kb25 nieuwsbrief
kb23 introductie


Toen op 15 maart Covid 19 zich in Nederland aankondigde en al snel de eerste en tweede golf onze dagelijkse gang van zaken op z’n kop zetten, moesten we maar afwachten hoe de situatie in december zou zijn. Nu blijkt dat kerstmis gezellig met de familie vieren, het jaar uitbundig met siervuurwerk en knallers uitluiden en op stap of vakantie gaan worden afgeraden: alles mondjesmaat en op gepaste afstand van elkaar. Ook in Oeganda is Covid bepalend voor het dagelijks leven. Er is ondermeer een avondklok tussen 19.00 en 05.30 uur ingesteld en net als bij ons moeten de mensen in het openbaar vervoer een mondkapje op. Ook de schoolgang heeft onder de pandemie te lijden. Daarover meer verderop in deze nieuwsbrief.


De Afrikaanse prints zijn heel geschikt om een mondkapje om te toveren tot een kleurrijk mode-item

Wij wensen onze lezers, sponsoren en sympathisanten fijne feestdagen en vooral een gezond nieuw jaar. En zoals altijd, hartelijk dank voor uw steun!

kb25 smartphone

Op 20 maart gingen alle scholen en universiteiten in Oeganda dicht. In oktober gingen ze beperkt open: alleen voor leerlingen en studenten die in 2020 in hun eindexamenjaar zitten.
 

Onze supervisor Katooro vertelde dat de leerlingen in het voortgezet onderwijs, indien mogelijk, gebruik maken van lesprogramma’s op radio en tv. Maar helaas beschikken lang niet alle leerlingen over een radio of tv. Van overheidswege werd bepaald dat studenten een smartphone moesten aanschaffen voor online lessen. Bridget studeert nu al een klein jaar vanuit huis. Ze krijgt studiemateriaal per mail of WhatsApp toegestuurd. Heel af en toe zijn er online klassen. Ze woont afwisselend bij haar oma in Kigarama of in het hostel van de universiteit in Fort Portal, want daar is elektriciteit. KSSP heeft haar smartphone gefinancierd. Bridget liet via WhatsApp weten dat het nog niet bekend is wanneer de universiteit weer open gaat. Ze hoopt wel eind 2021 af te kunnen studeren.

kb25 ood-leerlinge

In de eerste jaren van KSSP was het mogelijk om als privésponsor één speciaal kind (of enkele kinderen) te ondersteunen. Deze privésponsors werden per schooljaar geïnformeerd over de voortgang van hun pupil.

Zo werd Kahunde Grace tussen 2006 en 2012 gesponsord door Soroptimisten Kop van Overijssel, samen met twee andere leerlingen, Kangume Cissy en Banura Margret. Alle drie doorliepen het voortgezet onderwijs en volgden daarna een beroepsopleiding. Alle drie vonden werk. Maar Kahunde Grace zocht het letterlijk nog verder op.


Links: 2007: Kahunde met haar oma in Kanyawara
Midden: 2010: Projectbezoek. De leerlingen dansen* voor het bezoek. Kahunde (links) danst de ‘Runyege’
Rechts: 2012: Kahunde is geslaagd!


Als zoveel kinderen in de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw wordt Kahunde al op jonge leeftijd wees. Ze wordt opgevangen door grootouders. Het is een liefdevol thuis, maar geld om haar schoolopleiding voort te zetten, ontbreekt. Ze wordt door Katooro geselecteerd voor sponsoring, te beginnen in de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Daarna volgt ze een tweejarige gecertificeerde opleiding voor kleuterleidster (Early Childhood Education) aan het opleidingsinstituut Rosa Mystica in Fort Portal. In 2012 slaagt ze met een Credit (= ruim voldoende). Haar favoriete vak is de praktijk van het lesgeven. Daarvoor krijgt ze een Distinction (= uitstekend). Dat komt haar goed van pas als ze in hetzelfde jaar een baan krijgt bij een plaatselijke particuliere organisatie. Daar geeft ze een aantal jaren les.De jaren verstrijken, in 2020 krijgt KSSP een mailtje van Kahunde. Goed om van haar te horen! Ze schrijft dat ze na het werk bij de NGO een cursus ‘Helpende’ in de zorg heeft gevolgd en nu in Saoedi-Arabië werkt. Daar is ze de persoonlijke verzorgster van een oude dame. Haar grootmoeder in Oeganda leeft nog, die zorgt voor haar zoontje. Grace schrijft dat ze hen heel erg mist, dat het loon niet overhoudt en de Arabische taal heel erg moeilijk is. Ook staan mensen met een donkere huid niet in aanzien. Ze zou veel liever in een Europees land werken! Maar toch, het is kennelijk de moeite waard en de oude dame is vriendelijk. Kahunde’s contract eindigt in januari 2021, ze verlangt er heel erg naar haar zoontje en oma terug te zien.

* Kahunde en de Runyege-dans
Er wordt in het Oegandese onderwijs veel aandacht besteed aan Cultural Education. De leerlingen leren onder andere de traditionele dansen. Als de school bezoek krijgt, treden de leerlingen vrijwel altijd op, van de laagste tot de hoogste klas. Kahunde blonk uit in dansen. Op de foto in deze nieuwsbrief ziet u haar samen met een medeleerling Kabahango Doreen tijdens een projectbezoek in 2010.

Een heel bekende dans is de Kitooro Traditional Runyege Dance, waarbij mannen de vrouwen het hof maken. Ze dansen samen op het ritme van drums en andere instrumenten. Er wordt gezongen en geflirt. De vrouwen dansen met onnavolgbaar ‘heupgeschud’, de bewegingen geaccentueerd door korte rieten rokjes. De mannen dansen om hen heen met stampend voetenwerk, ritmisch ondersteunt door de Ebinyege. Zie de foto hiernaast. Als toeschouwer is stil blijven zitten vrijwel onmogelijk. Bovendien word je ook vaak uitgenodigd om mee te dansen. Dat heeft onze voorzitter Marij vaak meegemaakt, maar -zegt ze zelf- brengt er echt niets van terecht!

Een dansvoorstelling geeft de groep van Engabu Za Tooro hieronder. Genieten maar!

kb22 afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kb22 kssp
 

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi