Kibale Nieuwsbrief 23

kb23 nieuwsbrief
kb23 introductie

In december loopt het schooljaar 2019 ten einde. We nemen dan ook afscheid van één van onze leerlingen: Nyakoojo Patrick. Hij heeft zijn beroepsopleiding met succes afgerond. De overige leerlingen zien we in 2020 terug.

Goed nieuws is dat op 14 december de zesde succesvolle bijeenkomst over seksuele voorlichting en hiv-preventie heeft plaatsgevonden. De bijeenkomst werd wederom financieel ondersteund door solidariteitsvereniging Kwataniza en met het gastvrouwschap van Ineke Jongerius van het Ruwenzori View Guesthouse in Fort Portal.

Wij wensen onze sponsoren en sympathisanten mooie feestdagen en een gezond en veilig Nieuwjaar.

 

kb23 onzeleerlingen

Nyakoojo Patrick: Geslaagd!
Nyakoojo Patrick heeft in augustus dit jaar zijn gecertificeerde basisopleiding Monteur- en Auto-onderhoud aan het St. Joseph Technical Institute in Virika / Fort Portal afgerond. Gefeliciteerd Nyakoojo! We hopen natuurlijk dat hij ook snel werkt vindt.

In Oeganda worden de beroepsopleidingen afgesloten met een ‘graduation’-ceremonie. Het zijn feestelijke gebeurtenissen met trotse leerlingen, eten en drinken en stichtelijke toespraken. Maar de ceremonie is niet gratis! De kosten bedragen UGX 200.000 en nog eens UGX 80.000 voor de ‘graduation gown’. Dat is omgerekend ongeveer € 60,-. Wij vinden dat erg veel, maar tegelijkertijd is deze feestelijke slotceremonie ook een passende afsluiting van het sponsortraject van onze leerlingen. Daarom past deze uitgave ons inziens ook in het sponsorpakket.


Kasangaki Ronald
Kasangaki Ronald sluit in december dit jaar zijn driejarige opleiding Metselen en Betonbewerking aan het St. Joseph Technical Institute in Virika / Fort Portal af. In het voorjaar van 2020 vindt de eindexamenceremonie plaats.


Sponsoring betekent niet alleen het betalen van schoolgeld. Er zijn diverse bijkomende kosten zoals examengeld. Het UBTEB-examen bijvoorbeeld kost UGX 60.000.


Kababiito Bridget; druk met haar studie
Bridget studeert sinds augustus 2018 aan de Mountains of the Moon University in Fort Portal. Haar opleiding Bachelor of Arts/Education bestaat uit zes semesters en duurt drie jaar. Ze is nu bezig met haar tweede jaar. Ze heeft inmiddels stage gelopen op St. Paul’s Secondary School, waar ze als leerlinge ook op heeft gezeten.Lucky Ivan: Twee vakken overdoen…
In 2019 kregen we bericht dat Lucky Ivan zijn beroepsopleiding met succes had afgrond, maar er wachtte ons een teleurstelling. Toen zijn rapportcijfers bekend werden, bleek dat hij twee vakken over moest doen. In eerste instantie voelden we er weinig voor om de sponsoring te continueren. Lucky kon ons niet uitleggen waarom hij onvoldoendes had. Ook van Dorothy, zijn moeder, kregen we geen tekst en uitleg. Lucky vroeg ons dringend om hem toch nog te sponsoren, hij zou nu beter zijn best doen. Na bestuurlijk overleg is besloten hem nog voor die twee vakken financieel te ondersteunen. Dat betekent kosten voor een semester en verblijf in een hostel bij school. We hopen dat hij deze tweede kans aangrijpt!

 kb23 introductie

Sinds 2012 organiseert KSSP in december, aan het einde van het schooljaar en begin van de vakantie, een voorlichtingsdag ‘Reproductive Health and HIV Prevention’.

Deze voorlichtingsdag is bedoeld voor de leerlingen van KSSP, maar ook voor hun vrienden, schoolgenoten en buurtgenoten. 14 December was het weer zo ver. KSSP-begeleiders Katooro Patrick en Dorothy Mbabaazi hadden 22 jongeren uitgenodigd. Voorlichters Asaba Shadrach en Monica Katuutu van het Ruteete Health Centre waren weer present.

Asaba in actie

Solidariteitsvereniging Kwataniza neemt het merendeel van de kosten op zich,
KSSP betaalt voor de lunch.

Budget voor twee deskundigen à UGX. 70.000 = UGX. 140.000
Transport naar het guesthouse = UGX. 280.00
Schrijfbenodigdheden, kladblok, schriften, e.d. = UGX.  50.000
Totaal  = UGX. 470.000
      Oftewel   € 117,50
KSSP-lunch = UGX. 160.000
      Oftewel   € 40,-


Ineke Jongerius stelt haar Ruwenzori View Guesthouse met de gezellig woonkamer en de prachtige tuin ter beschikking. De staf rent zich het vuur uit de sloffen om het de deelnemers naar de zin te maken.
https://www.ruwenzoriview.com/


kb23 nieuwsleerling

Mutegeki Chack verliest zijn ouders op jonge leeftijd. Hij wordt opgevangen door zijn grootouders. Voor de basisschool hebben zij net genoeg geld, maar voor het voortgezet onderwijs niet.

Na een jaar of twee thuis, vraagt hij op advies van Katooro KSSP-sponsoring aan. Het sponsorverzoek wordt ingewilligd, in 2005 gaat hij naar de eerste klas van Kitumba Secondary school. Hij is dan 16 jaar. Hij doorloopt het voortgezet onderwijs met goed gevolg. In 2010 begint hij aan een tweejarige opleiding Automonteur aan St. Joseph Technical Institute in Fort Portal. Hij slaagt met een dikke voldoende.
Al die jaren hebben wij regelmatig contact met Chack, via brieven en tijdens onze projectbezoeken. Hij maakt regelmatig gebruik van het ICT-kantoortje bij Katooro in Kanyawara, daar is hij de vraagbaak voor de jongere KSSP-garde. Een baan vinden in de autotechniek is uiteindelijk niet gelukt, maar hij heeft zijn draai gevonden als veldwerker bij onderzoeksprojecten. Een mooi sponsor-resultaat!


Steeds vaker zijn onze oud-leerlingen op Facebook te vinden, zo ook Mutegeki Chack. Hij is al een paar jaar een zeer gewaardeerde veldwerker (field assistent) bij een onderzoeksproject. Op de foto rechts is hij bezig met het opmeten van bomen (mapping trees).

 
kb22 afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kb22 kssp
 

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi