Kibale Nieuwsbrief 22

kop kb22
kb22 introductie

Op de valreep van de vakantieperiode een korte update over KSSP. Ons kleine clubje leerlingen doet het goed. Alinaitwe David, onze nieuwe KSSP-leerling heeft een goed eerste rapport, Kajumba Jackline is geslaagd, Kasangaki Ronald, Lucky Ivan en Nyakoojo Patrick ronden dit jaar hun opleiding af en Kababiito Bridget begint in augustus dit jaar aan haar tweede jaar op de universiteit.


kb22 onzeleerlingen

Kajumba Jackline: Geslaagd!
In de vorige nieuwsbrief berichtten we over onze leerlinge Kajumba Jackline. Over haar toch moeizame schooltijd, steeds met de hakken over de sloot, magere eindexamencijfers, onze twijfels of de dure vervolgopleiding Catering en Hotelmanagement aan het Rosa Mystica Instituut in Fort Portal aan haar besteed zou zijn. Maar, ook hoe ze daar tot onze aangename verrassing het best goed deed.


En dan, in maart dit jaar krijgen we van Katooro foto’s van haar presentatie voor het eindexamen (Kajumba Jackie is serving) en Kajumba in haar ‘graduation gown’ tijdens de eindexamenceremonie een paar maanden later. Ze is geslaagd met een Pass (= Voldoende). Van Kajumba krijgen we een brief waarin ze KSSP uitgebreid bedankt. De kansen op werk in de horeca zijn goed. We hopen binnenkort te horen dat ze werk heeft gevonden. Gefeliciteerd Kajumba, we zijn trots op je!


Links: Basisschool (2011-2012)
Midden: Voortgezet onderwijs (2013-2016)
Rechts: Beroepsopleiding afgerond (2017-2019)

Alinaitwe David, onze nieuwe leerling
Dankzij donaties konden we in januari weer een nieuwe leerling in het programma opnemen. Het is Alinaitwe David geworden. In februari dit jaar is hij begonnen aan een éénjarige gecertificeerde basisopleiding Metselen en Betonbewerking aan het St Joseph Technical Institute in Virika / Fort Portal. Zijn eerste rapport met nette cijfers is binnen.


Het is leuk om te weten wat de leerlingen voor deze opleiding naast uniform en werkkleding nog meer moeten meenemen:

Een pak papier
Een zak cement
Een klapper
Een doos WC-papier (Golden Camel 125 mm x 100 mm)
Vier recente pasfoto’s
Metselgereedschap: troffel, waterpas, rechthoek.

Al deze zaken worden door KSSP gefinancierd.


Kasangaki Ronald, nog even…
Kasangaki Ronald begon in 2017 met een driejarige opleiding Metselen en Betonbewerking aan het St. Joseph Technical Institute in Virika / Fort Portal die wordt afgelsoten met een diploma. Hij zit nu in zijn derde jaar. Zijn rapporten zijn goed. In december 2019 rondt hij de opleiding af. In het voorjaar van 2020 vindt dan de eindexamenceremonie plaats.


We vragen Katooro ook om foto’s van ‘leerlingen in actie’ te nemen. En zo kan het gebeuren dat Kasangaki op zijn paasbest op een bouwplaats poseert. Maar voor het echte werk heeft KSSP voor een overall en werkschoenen gezorgd!

Nyakoojo Patrick, nog autorijles en dan klaar
Nyakoojo Patrick begon in 2018 met een éénjarige gecertificeerde basisopleiding Monteur en Auto-onderhoud aan het St. Joseph Technical Institute in Virika / Fort Portal. Een populair onderdeel van de opleiding is autorijles. Sleutelen aan auto’s is een ding, chauffeur zijn is nog beter! Maar we weten uit ervaring dat een baan als chauffeur heel moeilijk te vinden zal zijn. Daarom hopen we dat hij met zijn basisopleiding werk in een garage kan vinden en zijn kennis daarmee vergroten.

Nyakoojo rondt zijn opleiding in augustus 2019 af.


Lucky Ivan, opleiding afgerond
Lucky begon in februari 2017 aan een gecertificeerde tweejarige opleiding Metselen en Betonbewerking. In februari 2019 rondde hij zijn opleiding af, maar hij wacht nog op de uitslag.


Lucky in actie op de bouwplaats van FINS University in Fort Portal. En in zijn vrije tijd met smartphone (links)


Kababiito Bridget: druk met de studie
Bridget is vorig jaar augustus ingeschreven voor de opleiding Bachelor of Arts / Education aan de Mountains of the Moon University in Fort Portal. In januari dit jaar krijgen we een brief van Bridget waarin ze verteld dat ze het op de universiteit naar de zin heeft. Ze bedankt KSSP voor haar sponsoring. In augustus 2019 begint ze aan haar tweede jaar. We hebben nog geen resultaten of een recente foto binnen. Een foto komt in de volgende Nieuwsbrief.

kb22 ictkantoortjes

De twee ICT-kantoortjes, bij Dorothy thuis in Kasiise en bij Katooro thuis in Kanyawara, functioneren naar behoren.

De KSSP-leerlingen (in de schoolvakanties) en de jongere garde buurkinderen maken er dankbaar gebruik van. Deze foto is genomen in het kantoortje van Katooro.


kb22 nieuwsoudleerling

Tugume John is in 2015 en 2016 gesponsord door KSSP uit het algemene fonds.

Tugume verliest beide ouders als hij in de laatste klas van de basisschool zit. Hij gaat met goede cijfers over. Met hulp van familie en steun van de school (hij doet klusjes rondom de school als tegenprestatie voor schoolgeld) lukt het hem vervolgens het voortgezet onderwijs onderbouw af te maken. Ook daar slaagt hij met goede cijfers.
Hij wil graag verder, maar de hogere kosten voor een beroepsopleiding kan hij niet opbrengen. Hij zit een paar jaar thuis waar hij een klein stukje grond heeft om groente en bananen te verbouwen. Op advies van Katooro vraagt hij sponsoring aan voor een tweejarige opleiding leerkracht basisschool aan het Canon Apolo Core Primary Teacher College in Fort Portal. Het verzoek wordt ingewilligd. In 2017 slaagt John met prima cijfers. Vervolgens werkt hij een tijdje als onderwijsassistent.
Eind 2018 krijgen we een vriendschap verzoek via Facebook. John werkt tegenwoordig als veld-assistent bij het Semliki Wildlife Reserve in Oeganda. Het gaat hem goed!

Van Tugume John’s Facebook:

“The first day in the field with Steven, where by he was so lucky to see chimps on that very day. This hasn't happened to some other visitors on their day one in the forest. Just watching chimps feeding on sabaflorida. Thank you my teammates”.


 
kb22 afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kb22 kssp
 

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi