Artikel in de Gelderlander

Nijmeegs schooltje in Uganda

achternaaimachine
Tumusiine Jane Rose achter de naaimachine die ze kreeg uit Nijmegen. Rechts haar zoontje Nicholas.

Piepkleine stichting betaalt opleiding voor kansarme (half)wezen.

Door John van Oppen
NIJMEGEN - Tumusiine Jane Rose was 14 jaar toen ze zwanger raakte. Op zich niet zo heel bijzonder in Uganda. Maar er was meer aan de hand met haar.
Ze was een halfwees. Vader was gestorven aan aids en de naam van de verwekker van haar kind Nicholas weigert ze te noemen. Ze verklapt hem zelfs niet aan Marij Steenbeek uit Nijmegen, in Uganda bekend als Maria Akiiki.
"Akiiki is een bijnaam. Het betekent 'iets katachtigs', aldus Steenbeek. Zij gaf 25 jaar geleden alle welvaart op om zich te storten op ontwikkelingswerk in Kibale, een stadje in een uithoek van Uganda, niet ver van Congo.
Ze kwam er terecht tijdens een bezinningsreis en woont nu weer in een woonboot aan de Waalhaven. Van daaruit geeft ze leiding aan de stichting Kibale Student Support Programme (KSSP), een klein maar doeltreffend hulpproject.
Een keer per jaar gaat ze terug naar Afrika om te zien of alles loopt zoals het moet; ter plekke vertrouwt ze het dagelijkse werk toe aan Dorothy Mbabazi en Patrick Katooro.
Dat zijn twee wezen uit Kibale die inmiddels volwassen zijn. Dankzij KSSP hebben zij hun school kunnen afmaken en een baan gevonden als docent. Ze doen vrijwillig het veldwerk voor ons. Via e-mail staan we in contact.
Het KSSP betaalt basis- en voortgezet onderwijs voor wezen, En soms zelfs een beroepsopleiding tot verpleegster, onderwijzer, elektricien of naaister. Zo kreeg Tumusiine, hoewel ze zwanger was en van school moest, alsnog de kans om een naaicursus te volgen met geld uit Nijmegen. Kan ze voor haar zoontje en zichzelf zorgen.

dubbelepijlVanuit een woonboot in de Waalhaven loopt een hulplijn naar het plaatsje Kibale in Uganda. Tientallen straatarme wezen kunnen zo toch naar school.

De stichting sprokkelt geld bij elkaar via vrienden en relaties. Via internet kunnen sponsoren zien dat niks aan de strijkstok blijft hangen en elke donatie volledig ten goede komt van de kinderen. De website vermeldt alle namen en foto's van de kids in het programma, plus de vorderingen die ze maken. Je sponsort een kind op de basisschool voor 120 euro per jaar, in het voortgezet onderwijs voor 250 euro.
Het Kibale-project is in de race voor de goededoelenprijs van de provincie Gelderland, die zaterdag in Arnhem wordt uitgereikt door de commissaris yan de koningin.
"Winnen wij die 5.000 euro, dan krijgen nog eens vijf wezen een complete vierjarige opleiding in het voorgezet onderwijs."

linkwww.kibalestudents.nl

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi