Het begin

kssp-beginHet Kibale Student Support Programme is voortgekomen uit het Kibale Tree Planting Project, een kleinschalig milieueducatief project, dat plaatsvond in de periode 1986 - 1993.

Het Kibale Tree Planting Project is een van de eerste milieu-educatieve projecten in Oeganda en betrekt de lokale bevolking actief bij de ontwikkeling en het opzetten van de activiteiten. Een kleine, gemotiveerde staf, veel vrijwilligers en een enthousiaste aanloop van dorpsbewoners en schoolkinderen geven samen vorm aan een rijk geschakeerd, praktisch en creatief programma.

Logo ontworpen door graficus Cor Wittemans†

Een centraal onderdeel van het programma is Kibale Open House, een centrum voor informatie en samenkomst. De behuizing is in het begin heel eenvoudig: een rieten dak op palen geeft de kinderen bescherming tegen de zon en de regen.

openhouse

Maar in de loop der jaren wordt de accommodatie steeds 'luxueuzer' en heeft Open House drie overdekte ruimtes waar elke zaterdag zo'n 100 kinderen komen. Er wordt getekend, geboetseerd, over het Kibale Bos en de dieren gesproken, er wordt gezongen en gedanst. Ook geven de kinderen elkaar bijles. Vooral 'math' (wiskunde) wordt extra doorgenomen.

gracekagorooWe leren de kinderen goed kennen, en naast het plezier komen ook de problemen ter sprake. Voor de kinderen die geen ouders meer hebben, of een vader of moeder missen is het gebrek aan schoolgeld het grootste probleem. De kinderen worden opgevangen door familie, maar ook daar is het geld schaars. Begrijpelijkerwijs gaan eigen kinderen meestal voor. In 1988 komt Mrs. Grace Kagooro (links), de hoofdjuf van een van de basisscholen in de buurt van het Kibale Bos, naar de Nederlandse coördinator Marij Steenbeek toe met het verzoek om een sponsor te vinden voor Katooro Patrick. Hij zit in de 5e klas, zijn vader is overleden en zijn moeder heeft geen geld voor Katooro's schoolopleiding. Katooro is elke zaterdag in Open House aanwezig: een leergierige en enthousiaste deelnemer.

rotaryMet de sponsoring van Katooro begint het Kibale Student Support Programme. We vinden enkele particulieren en de Rotaryclubs Coevorden en Steenwijk-Brederwiede bereid een aantal Open House Kids te sponsoren. Deze 'eerste lichting' heeft inmiddels haar basis- en voortgezet onderwijs afgerond. En Katooro? Hij is nu supervisor van KSSP in Oeganda!

eerstekids
De eerste 'lichting' KSSP-kids met begeleiders Grace Kagooro en Mr. Rabwiso.
De kinderen zitten ten tijde van deze foto inmiddels op de middelbare school. Sponsoren zijn twee Rotaryclubs en enkele particulieren.

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda.