Wat is 'up-keep'?

De regering van President Yoweri Museveni stimuleert onderwijs voor meisjes en jongens. Om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven basisonderwijs te volgen, schafte Museveni het schoolgeld af. Maar toch komen kinderen van arme ouders of verzorgers in de problemen. upkeep3Er is geld nodig voor het schooluniform en schoenen, schrijfgerei, boeken, schriften, examens en toetsen. En op een lege maag kun je niet leren. Daarom verschaffen de scholen een warme lunch. Om te koken hebben scholen brandhout nodig, potten en pannen en een paar mensen die koken.
Dat alles kost geld. De leerlingen moeten voor de lunch betalen. Het komt ook voor dat de scholen een bouwfonds hebben. Ook daar moeten de leerlingen dan aan bijdragen. Dit hele pakket wordt up-keep genoemd.

Sponsoren van KSSP-kinderen betalen de kosten van deze up-keep en wat extra: KSSP-leerlingen krijgen een schooltas, een warme trui, sokken, de meisjes maandverband en dergelijke. Zo nodig worden dokterskosten betaald, bijvoorbeeld voor als ze malaria hebben, of iets dergelijks.

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda.