Vakken in het voortgezet onderwijs

De vakken voor voortgezet onderwijs kunnen per school verschillen.
Op de Fort Portal Secondary School worden 16 vakken gegeven:

 1. Engelse literatuur
 2. Wiskunde
 3. Engelse taal
 4. Aardrijkskunde
 5. Geschiedenis
 6. Christelijk godsdienstonderwijs
 7. Handel
 8. Boekhouding
 9. Biologie
 10. Natuurkunde
 11. Scheikunde
 12. Landbouw
 13. Politieke educatie (te vergelijken met maatschappijleer)
 14. Kunstzinnige vorming
 15. Computerlessen
 16. Swahili

fortportalsecondaryschool-facebook
Een van de klaslokalen van Fort Portal Secondary School. De foto is overgenomen van de facebookpagina van de school.

De Fort Portal Secondary School is een van de weinige plattelandsscholen in het gebied die beschikt over enkele computers. Dat is lang niet altijd het geval.

De secondary school wordt afgesloten met een examen. Als je slaagt, krijg je het Uganda Certificate of Education. Vaak zie je dit examen aangeduid als O-level. Dat betekent ordinary level.

Je kunt met een O-level door naar een beroepsopleiding of - als je goede resultaten behaalt- naar een lerarenopleiding voor de basisschool (te vergelijken met onze Pabo) of de senior secondary school (= voortgezet onderwijs bovenbouw). Dit duurt twee jaar, SS5 en SS6. Als je slaagt, krijg je een Uganda Advanced Certificate of Education. Dit wordt ook met A-level aangeduid.

Met een A-level kun je aan een vervolgopleiding in het tertiaire onderwijs gaan studeren. Dat kan een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs zijn, een technische of landbouwopleiding of de universiteit.

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda.