Het schoolgebouw

schoolgebouwinopbouwToen de KSSP in 1988 van start ging was er in Oeganda een gebrek aan schoolgebouwen, leermaterialen en schoolbanken. Op de foto rechts zie je hoe zo'n school er toen uitzag.

De Kanyawara Basisschool had vier lokalen, waarvan er eentje met een paar schoolbanken. Voormalige KSSP-leerlingen Swaibu, Muzinguzi David en Muzungu Ronald (u ziet hen op de foto), toentertijd leerlingen van die school, vroegen zich af hoe ze onder zulke omstandigheden konden leren! Hun leerkrachten lieten het ook vaak afweten. Hun toch al minieme salaris werd vaak niet of heel laat uitbetaald!!

Maar er is inmiddels veel verbeterd. De meeste scholen hebben een dak boven hun hoofd en stenen muren. En overal wordt er gebouwd, zoals de Kasiisi Basischool hieronder.

schoolgebouw

Op het dak liggen in plaats van riet golfplaten. Op bakstenen worden lokaal gemaakt. De meeste scholen hebben naast het schoolgebouw twee kleine huisjes: een toilet voor de meisjes en een voor de jongens.

tonnenDe leerlingen leren net als de kinderen hier om na de WC hun handen te wassen. Maar er is geen waterleiding. Het regenwater wordt opgevangen in een ton. Of als er geen regen is, gevuld met water uit de bron. Dat moeten de kinderen dan eerst halen. Onderaan de ton (links) zit een kraantje. En om te voorkomen dat het modderig wordt, loopt het overtollige water via een gootje naar een gat met stenen. Dan zakt het weer de bodem in.

De Kanyawara Basisschool heeft inmiddels een grote regenton van kunststof (rechts). Het regenwater wordt opgevangen door middel van goten langs het dak.

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda.