Kibale Nieuwsbrief 13

kibalenieuwsbrief-kop2
kibalenieuwsbrief13
kb13-introductie

KSSP is in 1988 geïnitieerd vanuit de gedachte dat onderwijs voor jongeren van essentieel belang is om eigen sturing te geven aan hun toekomst. De KSSP-leerlingen kregen -en krijgen- de kans op onderwijs dankzij 'hulp van buitenaf'. Uw financiële steun wordt heel erg gewaardeerd, door de leerlingen en hun verzorgers en familie.

Tijdens onze werkbezoeken en via brieven en mailtjes komt die dank steeds tot uiting. Dus we geven het graag aan u door: Aan onze sponsoren en sympathisanten: hartelijke dank voor uw steunen voor iedereen Fijne feestdagen en een Gelukkig en Gezond Nieuwjaar!

Kabasinguzi Pelusi en Margret Kisembo

Het is december 2014: de KSSP-leerlingen zitten in hun derde en laatste termijn van het schooljaar. Het is een klein groepje. De laatste twee jaar heeft een aantal leerlingen hun onderwijstraject afgerond, onder hen twee meisjes: Kabasinguzi Pelusi en Margret Kisembo. U ziet ze hiernaast op de foto in hun eindexamenkledij. Marijne en Marij maakten in maart de feestelijke eindexamenceremonie mee.

We zijn voorzichtig geweest met nieuwe opnames. We moeten zeker weten dat we voldoende in kas hebben om meerjarige sponsoring van een leerling te kunnen garanderen. In schooljaar 2014 hebben we één meisje, Mary Kasembo, in het programma opgenomen. Meer over haar verderop in deze nieuwsbrief. Verder vindt u ook informatie over donaties aan het project, de ICT-kantoortjes in Kanyawara en Kasiisi en de organisatie van een derde bijeenkomst 'seksuele voorlichting en hiv-preventie' in december dit jaar.


kb13-donaties
KSSP heeft een vast groepje van trouwe sponsoren. Maar natuurlijk komt het voor dat (privé-)sponsoring stopt en moeten we op zoek naar nieuwe geldpotjes. We zijn dan ook heel blij met de volgende donaties:

Werkgroep Opvoedingsfilosofie in praktijk, Radboud Universiteit te Nijmegen

Eind november ontvingen we van deze groep een fraai bedrag van €1048,70. Bedankt werkgroep!

kb13-verjaardagEen cadeautip!
 
In mei dit jaar vierde de heer Ab Steenbeek zijn negentigste verjaardag. Als cadeau tipte hij KSSP. Het werd een feestelijke happening met stralend weer en idem koppel! En de opbrengst mocht er ook zijn: afgerond €500!

Op naar de 95 oom Ab! Voor de gasten maakten we een informatieve flyer. En Marij, een nichtje van oom Ab, kreeg het podium om de doelstellingen van het project ook mondeling toe te lichten.


O.P.A.
Vereniging O.P.A.
Al eerder kregen we een donatie van de vereniging Oud Papier Actie. Ook onze tweede aanvraag werd gehonoreerd. Dit keer met een bedrag van €500,-. Hartelijk dank aan alle medewerk(st)ers van O.P.A.
Een nieuw stroomomvormer van twee vakantievierende dameskb13-stroomverdeler
Twee dames op vakantie in Oeganda hielden een aardig bundeltje Oegandese shillingen over. Ze gaven het geld aan Ineke Jongerius van het Ruwenzori Guesthouse in Fort Portal. Die besteedde het geld vervolgens aan de aanschaf van een nieuwe stroomomvormer voor het ICT-kamertje bij Katooro in Kanyawara. KSSP bedankt de gulle geefsters Tineke Remmelts en Lidy Wanda Brouwer voor hun bijdrage en Ineke voor de moeite!

Anonieme gulle gevers
We hebben een paar min of meer anonieme en zeer gulle gevers die elk jaar bedragen van tussen de €300,- en 1000,- doneren. Heel hartelijk dank!

Nog gezocht! Tweedehands laptops
Hebt u nog een goede, maar wellicht niet meer zo'n snelle laptop over? Die kunnen we goed gebruiken in de ICT-kantoortjes in Kanyawara en Kasiisi.

kb13-deictkantoortjes

kb13-ictkantoortje

Helemaal links het nieuwe huis van Dorothy Mbabaazi, onze assistente-supervisor van KSSP. Rechts haar oude huis waar het ICT-kantoortje is ingericht.

Helemaal rechts op de foto zoals het er van binnen uitziet met Dorothy en de onderhoudsman James Byaruhanga.Tijdens ons werkbezoek in maart dit jaar hebben we ook de ICT-kantoortjes bezocht. Er wordt druk gebruik van gemaakt. De laptops moesten wel allemaal goed worden nagekeken, schoongemaakt en van een goede virusscan worden voorzien. Het geld voor het onderhoud hebben we uit het algemene KSSP-fonds betaald. Ter herinnering: de equipment en de installatie van solarpanelen werden in 2012 door Stichting Kwataniza gefinancieerd.

kb13-jongeren
Dit groepje KSSP-jongeren maakt met regelmaat gebruik van het ICT-kantoortje bij Katooro thuis in Kanyawara. We zien: Katusiime Dorine, Kemigisa Rose, Atuhairwe Nicholas, Mutegeki Chak, Tweheyo Mozes, Tumusiime Kenneth, Ahumuza Ronald en Deo Frederic.

De deelnemende leerlingen hebben een eigen USB-stick gekregen. Er is een budget om documenten in de computerkantoren in Fort Portal te printen. De aanschaf van eigen printers hebben we in overleg uitgesteld. We willen zo voorkomen dat we tegen terugkerende kosten van papier en vooral cartridges aanlopen. De leerlingen wilden ook graag een internetverbinding. Maar ook daarvoor geldt dat we een oplossing moeten zoeken voor de terugkerende kosten. De leerlingen kunnen wel op KSSP-kosten naar een internetcafé in Fort Portal gaan. Daar zijn geen grote bedragen mee gemoeid.

 

kb13-onzegraduates

kb13-graduates

Links: Pelusi Kabasinguzi in 2007 en in 2014
Rechts: Margret Kisembo in 2012 en in 2014
Zelden hebben we zulke trotse eindexamenkandidaten gehad! Het onderwijstraject van beide leerlingen kende veel hobbels en obstakels: matige schoolresultaten, ongeplande zwangerschappen en boze en teleurgestelde verzorgers en familie. Maar met overredingskracht, geduld én doorzettingsvermogen van de meisjes en sponsoren- lukte het hen om uiteindelijk een beroepsopleiding af te ronden. Margret Kisembo slaagde zelfs met een Distinction, uitmuntend, beter kan niet.
Wij woonden de eindexamenceremonie bij op het opleidingsinstituut voor meisjes, Rosa Mystica in Fort Portal. Het was een feestje voor ons en de leerlingen!


kb13-nieuwmeisje

kb13-maryLinks: Mary Kasembo met Marijne Landman tijdens ons projectbezoek in maart 2014. Mary zit nu in de eerste klas van het voortgezet onderwijs, op de Divine Mercy School (rechts).


We hebben sinds schooljaar 2014 weer een nieuwe leerlinge in het programma, Mary Kasembo. Ze haalde in 2013 met heel goede cijfers haar Primary Leavers Exam. Dit is een soort eindexamen voor de basisschool. Mary is geen wees, dus komt ze strikt genomen niet in aanmerking voor KSSP-sponsoring. Maar haar moeder verhuisde naar Kampala en liet Mary bij haar vader achter. Die wilde niet dat Mary naar het voortgezet onderwijs ging. Ze kon beter thuis blijven om het huishouden te doen. Haar grootmoeder vond dat erg jammer. Ze pleitte bij de vader voor toestemming om Mary naar school te laten gaan. De vader stemde uiteindelijk toe, maar wilde niets in zijn dochter investeren. Omdat de grootmoeder ook geen geld had diende ze bij ons een verzoek om sponsoring in. Dat hebben we geaccepteerd. Mary zit nu in de eerste klas van Divine Secondary School. Dat is niet ver van het dorp waar zij nu met haar oma woont.

kb13-bijeenkomsten

kb13-bijeenkomstIneke Jongerius van het Ruwenzori Guesthouse verleende haar medewerking: een prachtige locatie, en een keukenstaf die alle zeilen bijzette om een mooie maaltijd -inclusief hutspot- voor al die deelnemers op tafel te zetten. En de maaltijd werd afgesloten met als toetje taart met vuurwerk!

De eerste bijeenkomst in januari 2012 was zo'n succes en er bleek zo'n behoefte aan te zijn- dat we besloten een tweede bijeenkomst te organiseren. Begin dit jaar was het zover. Dit keer konden de KSSP-leerlingen ieder twee vrienden/vriendinnen uitnodigen. Medewerkers van de organisatie Marie Stopes (Boreen, rechts op de foto) en van het Ruteete Health Centre (Monique Abatuuka en Mr John Asaaba) verleenden hun zeer gewaardeerde medewerking. Ook nu was de boodschap: wees behoudend in de vrijerij en als het er van komt, vrij dan in ieder geval veilig!

Een derde bijeenkomst is voorbereid voor afgelopen 12 december. Weer met steun van het Ruwenzori Guesthouse. Over deze dag meer in onze volgende nieuwsbrief.

kbkop-afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kbkop-rood-gegevens

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi